Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
michal
Starszy Bosman
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:10, 10 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
ja znam goscia nazywa sie GOOGLE. a tam gdzie google sie konczy zaczyna sie teoria sygnalow
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Krew Boga
Nawalony szatan
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Pią 15:39, 26 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ja znam goscia nazywa sie GOOGLE. a tam gdzie google sie konczy zaczyna sie teoria sygnalow |
a ja slyszalem ze teoria systemów liniowych znana także, jako dynamika układów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wyspa
Kapitan Red
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec/Kraków
|
Wysłany: Nie 23:32, 21 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
ok, szukam inwestorów w celu dywersyfikacji ryzyka, początek inwestycji wielki czwartek lub wtorek 6go koniec majówka? lub czerwiec?
wkład finansowy/materialny (ryz, cukier, drożdże)
Inwestycja:
Wino z ryżu
Ryż - 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowa
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 1kg cukru rozpuszczonym w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 10l.
Drożde: Sherry, Tokay
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rusin
Sternik
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Pon 15:58, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
No ja moge w to wejsc koszty nie beda duze, a co wino to wino tylko gdzie i w czym masz zamiar to pedzic? Czeladz?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
przemek
Starszy Bosman
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 341
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:17, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Ale by bylo winko na wakacje. I sporo można zaoszczędzić ;p zróbmy od razu moze ze dwa takie baniaki. Ja na dandowce mam chyba jakis większy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wyspa
Kapitan Red
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec/Kraków
|
Wysłany: Pon 20:37, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
będę pewnie w czwartek w czeladzi to rozglądnę się za baniakami, do fermentacji takie wno wymaga temp 15+ wiec nie wiem jak to bedzie z miejscem skladowania bo w domku panuje temperatura nizsza niz na dworze ;(, wielkim plusem wina z ryżu jest możliwość 2krotnego wykorzystania ryżu 2 wywar jest mocniejszy..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rusin
Sternik
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Pon 21:00, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Czyli tak:
* 2,5kg ryzu- 5zl (tylko trzeba pania w sklepie poprosic o najbardziej kopiacy rodzaj )
* 2,5kg cukru- 10zl
* 8l wody - 3zl
* drozdze - 5zl
* rodzynki - 2zl
* kwasek - 2zl
______________
27zl za 10l winska
Mysle ze warto upedzic tego tyle ile znajdziemy baniakow
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
michal
Starszy Bosman
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 22:25, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem dobry pomysł Tylko, że nie przesadzał bym odrazu z ilością Z tego co pamiętam to wino z ryżu robi się dosyć szybko 2 tygodnie (nie ma pośpiechu). Warto zrobić jakiś baniak na próbe a potem udoskonalać recepture na wszelki wypadek jakby to wino okazało się syfem nie do wypicia. Człowiek uczy się na błędach powtarzają mi to od pierwszych klas podstawówki aż do teraz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomek
Herszt pirackiej Bandy
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Pon 22:36, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
nie ma takiego syfu, którego my byśmy nie wypili..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
przemek
Starszy Bosman
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 341
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 23:16, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Ja mam recepture na zajebistego jabola : Litr wody, dwa zgnite jabłka, łopata siary.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wyspa
Kapitan Red
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec/Kraków
|
Wysłany: Nie 14:54, 02 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
dobra robimy tak (baniak 15tka ale max 10 litrów bo ostro fermentuje):
2kg lub 1kg ryzu (zobaczymy w sklepie)
drozdze typu tokay + ewentaualnie pozywka
sok z 3 cytryn + 2 cytryny w plastrach
ok 10 litrów syropu cukrowego z 2,8 kg cukru
paczka 200 g rozdrobnionych rodzynków,
fermentacja pierwsza do 18go maja później pierwszy odciąg i jeszcze wtórna fermentacja do polowy czarewca albo Jacka urodzin
za 2 tygodnie bedzie trzeba sie zastanowic co do tego wina dodamy jakies gozdziki czy inne cos. + najwiekszy problem:
wino powinno leczakować- wtórne fermentować w porawie pelnym gąsiorze/ baniaku bo inaczej moze sie z tego ocet zrobic ;(
a uzyskamy kolo 11-10 litrów czyli brakuje 4l płynu..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wyspa
Kapitan Red
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec/Kraków
|
Wysłany: Nie 18:09, 02 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ostatnia aktualizacja:
wszystkie produkty kupione, syrop cukrowy gotowy, jutro tylko przygotowanie drożdży i cytryn. aktualnie osób wchodzących w interes jest 4:
ja, Przemek, Jarek, Krzysiek, ktoś jeszcze się zgłasza? koszty na tym etapie łącznie ok 30 zł.(za 10-12 litrów mikstury )
aha jutro ok 8 rano jedziemy robić to wino.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rusin
Sternik
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Nie 18:39, 02 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Ja sie na to pisze juz mowilem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Krew Boga
Nawalony szatan
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Nie 18:47, 02 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ja tez moge
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wyspa
Kapitan Red
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec/Kraków
|
Wysłany: Nie 19:18, 02 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
czyli 6 osób? to będzie po 5 zl. jedzie ktoś jutro rano to robić ?
Może Jacek, Michał i Tomek też się zrzuca to będzie już komplet
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|